Chleb bez mąki !!!
Opakowanie kaszy gryczanej niepalonej (około 400g)
3 łyżki soli
600 -700 ml wody.
Kasze wsypujemy do sitka i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski i zalewamy wodą. Woda delikatnie ma przykrywać kaszę. Zostawiamy na noc. Rano mieszamy kasze i pozbywamy się piany, która mogła się pojawić. Uzupełniamy ewentualny niedobór wody. Zostawiamy na cały dzień. Wieczorem blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól. Opcjonalnie można wrzucić słonecznik, czarnuszkę, suszone pomidory, sezam czy czego tam dusza zapragnie. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem. Owijamy w ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Rano do piekarnika na 50 minut w temperaturze 200 C i mamy pyszny, bezglutenowy i zdrowy chleb.
Nie zrobiłam zdjęcia po upieczeniu, bo już wszystko zjedliśmy z przepysznym boczkiem i kiszonym ogórkiem. Jest trochę z tym pracy, ale smak i świadomość, że jest bez żadnych konserwantów, rekompensują wszystko.
Miłego weekendu !!!!